Здравейте, много ама много съм притеснена. Преди два дни ходих до лаборатория, за да си пусна рутинни изследвания. Лаборантката обаче не си беше сменила ръкавиците очевидно и след като ми дезинфекцира ръката пипна с показалец върху вената, тогава видях, че има кръв върху ръкавицата на показалеца и докато реагирам, тя вече ме беше убола. С тази ръкавица е пипала освен кожата ми и иглата, когато я отваряше. Сега съм в паника, може ли да ме е заразила? Още повече се притеснявам и от това, че имам бебе, което КЪРМЯ. Кога най-рано мога да се изследвам, така че да имам достоверен резултат, чета разнопосочна информация?
Но най-вече ме интересува какъв е шанса да стане заразяване по този начин? Ще съм ви много благодарна за изчерпателен отговор?
Колко време живее вируса на ХИВ в капки кръв извън тялото?
Модератор: Uzunova
Re: Колко време живее вируса на ХИВ в капки кръв извън тялото?
Шанса клони към 0. При контакт с въздуха, вируса се унищожава почти мигновено. Според някои изследвания - до няколко минути. Много е нестабилен извън тялото, ама много. Това е парадокса - най-големия бич на света, е толкова жалък извън тялото. За иглата - заразяването става, ако ВЪВ самата игла има заразена кръв. Заради кухината в която няма достъп на въздух. Вашия случай не е такъв. Били сте с нова игла.
Заразяването с ХИВ става само и единствено при непротектиран анален или вагинален секс или използването на общи игли. В цялата история на заболяването (40 години) няма заразяване по описания от вас начин.
Може да се тествате след 30 ден. Изследването Антиген/антитяло дават пик около 28 ден. Но ако искате - изчакайте до 40 ден, за по-голямо спокойствие. Макар,че ви препоръчвам да се тествате за хепатит. Ве знам какви са тия лаборантки, които не спазват елементарна хигиена.
Заразяването с ХИВ става само и единствено при непротектиран анален или вагинален секс или използването на общи игли. В цялата история на заболяването (40 години) няма заразяване по описания от вас начин.
Може да се тествате след 30 ден. Изследването Антиген/антитяло дават пик около 28 ден. Но ако искате - изчакайте до 40 ден, за по-голямо спокойствие. Макар,че ви препоръчвам да се тествате за хепатит. Ве знам какви са тия лаборантки, които не спазват елементарна хигиена.
Благодаря за отговора. Другия въпрос щеше да ми е точно за хепатит, но не знаех дали в тази дискусия мога да питам и за него. След колко време мога да се тествам и за кои точно от хепатитите. Също така какъв е шанса да съм се заразила с хепатит в тази ситуация, колко е издръжлив извън тялото на човек?
Лабораторията е Бодимед, централен офис, аз съм потресена от хигиената. Докато чаках за лепенка и разсъждавах над случилото се погледнах другата лаборантка какво прави. Е тя си свали ръкавиците от предходния пациент и взе кръв на следващия без ръкавици.
Хепатит предавали ли се чрез кърмата, като ХИВ?
Лабораторията е Бодимед, централен офис, аз съм потресена от хигиената. Докато чаках за лепенка и разсъждавах над случилото се погледнах другата лаборантка какво прави. Е тя си свали ръкавиците от предходния пациент и взе кръв на следващия без ръкавици.
Хепатит предавали ли се чрез кърмата, като ХИВ?
Изследвайте се за хепатит Б и Ц. Доста са издръжливи и двата. Изследване - Минимум след 40 -50 дни. Те позитивират по-бавно. Шанса за заразяване в описаната от вас ситуация е доста по-голям отколкото заразяване с ХИВ. Но най-вече - запазете спокойствие.
П.с.относно кърменето - би трябвало бебето да има ваксина срещу хеп.Б малко след раждането. За хеп.Ц - няма данни да се предава с кърмата. Така, че бъдете спокойна.
П.с.относно кърменето - би трябвало бебето да има ваксина срещу хеп.Б малко след раждането. За хеп.Ц - няма данни да се предава с кърмата. Така, че бъдете спокойна.
Благодаря Ви много за бързите отговори.
Продължавам да мисля и да изпадам в паника (което хич не ми се иска) и понеже сте написали, че шанса за хепатит е доста по голям от този за ХИВ. Всъщност в описаната ситуация колко точно е голям шанса да са ме заразили с хепатит. Тъй като чета, че е доста устойчив, това значи ли, че ако кръвта по ръкавицата е била от човек носител на вируса е почти сигурно предаването. И също чета, че изследването е достоверно след 6 месеца.
Личното ми мнение е, че шанса да сте заразили с хепатит е доста малък. Обикновено хепатита позитивира след 6-та седмица - за това ви написах минимум 40-50 дни. За повечето лекари в България - 3 месеца е ок.
П.с. спрете да четете, за да не се филмирате още повече.
П.с. спрете да четете, за да не се филмирате още повече.