Въпрос относно период за тестване.
Модератор: Uzunova
Въпрос относно период за тестване.
Здравейте, преди 25 дни правих секс с моя позната без презерватив. Направих грешката да започна да чета в интернет конкретно за ХИВ и естествено ме заля вълна от притеснение, въпреки че я познавам и знам, че не е имала много партньори и обикновено се пази също. Така и така никога не съм си правил такива изследвания съм решил, че искам да се тествам най-малкото, за да се успокоя и да престана да го мисля ежедневно. Въпроса ми е след колко дни мога да си направя тест и съответно в коя лаборатория и какъв? Изчетох доста, но никъде по лабораториите тестовете не са конкретизирани(4-то поколение и тн.) и не пише кога трябва да се направят. Ще съм благодарен някой запознат да помогне. Благодаря предварително.
Re: Въпрос относно период за тестване.
Здравей! Тестът в Рамус по програмата на Айвър за анонимно тестване е 4-то поколение като той лови и антиген. Твърди се, че открива ХИВ около 30-тия ден и се извършва с венозна кръв. Мненията са различни, но най-общо казано препоръките са да се направи след 40-ти ден и да се повтори на 90-тия ден от рисков контакт. Тестовете в КАБКИС и в Чекпойнт са бързи и се извършват с кръв от пръста, като и за тях трябва да са минали поне 40 дни за да дадат достоверен резултат.
Благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Предполагам, дори да не се тествам по програмата, ами със заплатен тест , ще е същия? И как може човек да се възползва от тестовете по тази програма? Извинявам се за може би глупавите въпроси.
Ако избереш да се тестваш в Рамус, но да не е по програмата на Айвър мисля, че ще ти искат лични данни (ЕГН, име), т. е. няма да бъде анонимно и отделно според зависи от кой град си пробата ти може и да не се изследва по метода 4-то поколение. Когато кажеш, че искаш да се тестваш по програмата изпращат пробата ти в София, тъй като само там имат машината, която прави тестове от 4-то поколение - поне доколкото знам.
А иначе просто казваш, че искаш да се изследваш по тази програма и това е. Искат ти само дата на раждане, години и телефон. Датата и годините ги искат и в КАБКИС, за Чекпойнт не знам.
Ясно, разбрах. Благодаря отново за отговора. От София съм и близо до нас имам лаборатория, която предлага теста HIV 1 P24 antigen+anti-HIV 1/2 antibodies , доколкото четох за него, както и от вашия отговор смятам да го направя около 30-тия ден, за да се успокоя и да спра да го мисля толкова и след това отново на 90-тия за категоричен резултат.