Въпрос относно достоверност на тестове

Задайте въпросите, които ви вълнуват за СПИН, или споделете вашата информация

Модератор: Uzunova

Question
Регистриран: нед ное 09, 2025 12:28 am

Въпрос относно достоверност на тестове

Мнение от Question » нед ное 09, 2025 12:50 am

След кратка връзка, по време на която имаше няколко необезопасени контакта - вагинални и орални, без еякулация във влагалището или устата, но с поява на предеякулат, си дадох сметка, че нямам сигурни доказателства относно ХИВ статуса на въпросния човек.

На 6-ти ден след последния контакт си направих тест в лаборатория Геника (по информация на сайта, потвърдена и по телефона от лабораторията, тестът е комбиниран - антиген и антитела), тъй като на следващия - 7-ми ден щях да правя кръводаряване. Резултатите от всички тестове - и този в лабораторията, и тези при кръводаряването бяха негативни, включително и NAT теста за ХИВ, хепатит и сифилис, който се прави при кръводаряване.

На 18-ти ден след последния контакт повторих теста в Геника - отново отрицателен резултат.

На 45-ти ден направих тестове за ХИВ, хепатит В и С и сифилис, отново в Геника. Всички резултати бяха отрицателни.

Въпросът ми е, при така описаната ситуация, мога ли да съм сигурна в негативния си ХИВ статус, доколко са достоверни тестовете? Има ли смисъл да правя ново изследване и ако да - кой тип би бил подходящ и след колко време, за да имам окончателен резултат?

Вече минаха няколко месеца оттогава, но притеснението ми от потенциална зараза се възроди, тъй като чета, че има нужда от потвъдрителен негативен тест и на 3-ти месец, за да се смята резултатът за окончателен.

Благодаря предварително за отговорите.

totko123
Регистриран: чет юни 21, 2018 12:15 pm
Контакти:

Re: Въпрос относно достоверност на тестове

Мнение от totko123 » нед ное 09, 2025 5:08 pm

Няма за какво да се притеснявате. 45 дни е напълно достатъчен срок за достоверен резултат за хив. Ако искате си направете и на третия месец, но и той ще бъде отрицателен.

Огносно другите болести - направете си тестове на третия месец, тъй като позитивират по-бавно. Най-вероятно и те ще бъдат отрицателни.

Съвет - ако.друг път дарявате кръв - изчакайте поне месец.

Question

Мнение от Question » вт ное 11, 2025 4:45 pm

Благодаря Ви за отговора, ще се опитам да се успокоя и да не правя повече тестове за ХИВ. За останалите болести ще направя нови тестове за всеки случай. Бъдете здрав!

Question

Мнение от Question » пет ное 14, 2025 1:38 pm

Здравейте отново. Продължение по темата.

На 104 ден след последния контакт направих изследвания за хепатит В и С и сифилис в лаборатория, както ме посъветвахте, както и бърз тест за ХИВ в checkpoint, тъй като притеснението ми по тази тема не отминаваше, а точно обратното.

При това положение се надявам, че мога да смятам резултатите за окончателни.

Благодаря още веднъж за съветите.

totko123
Регистриран: чет юни 21, 2018 12:15 pm
Контакти:

Мнение от totko123 » пет ное 14, 2025 4:05 pm

По окончателни не могат за бъдат

Отговори