Страница 1 от 1

PrEP

Публикувано: пон фев 17, 2020 11:09 pm
от resuwenn
Здравейте,

поръчах си преп от интернет от сайт посочен на iskamprep.info, но въпреки това сайта изглежда мега измислен, не им работи телефона, вяло отговарят на писма и т.н. Предвид че става въпрос за медикамент от изключителна важност имам следните три въпроса:

1. някъде видях, че споменавате, че може да се купи от България от аптека. Може ли за информация? каква рецепта трябва и кои са тези аптеки? Нали разбирате че PrEP на аптекарите не им говори абсолютно нищо, ако не са специализирани по някаква причина.


2. Всички сайтове дават рекомендация, преди започването на PrEP да се направи изследване на чернодробна функция. Какво е това изследване и кои показатели трябва да следя? GGT-то е повишено при всеки млад човек пиещ алкохол, горе долу същото може да повлияе и на ASAT и ALAT, кое изследване показва чернодробна недостататъчност?

3. Прави ми впечатление, че на Запад след като започнат прием на PrEP, имат навика да дават кръвен тест, за да се убедят в достатъчната концентрация на двете активни вещества (Emtricitabine и Tenofovir) от които се състои PrEP (Ricovir-EM) в кръвта и за да са сигурни, че реално са защитени. Как да си направя този тест в България, дори не знам какво да поискам в клиниката, ще ме гледат като гръмнати. Има ли опция да си поискам тест за конкретни вещества в кръвта?


Благодаря!

Re: PrEP

Публикувано: чет фев 20, 2020 12:15 pm
от alexander.milanov
Здравейте,

В момента в България ПрЕП не се предлага официално. Фондация Айвър - ivor.bg разпространи информация, че ПрЕП се предлага в София, Пловдив и Варна - в аптеки, но не посочи адреси и имена на аптеки. Вчера пък публикуваха информация, че в Пловдив отделението по ХИВ ще предоставя рецепти за ПрЕП.

Вижте повече тук: https://ivor.bg/2020/02/19/plovdiv-prep-pep/

За съжаление не мога да застана напълно зад достоверността на публикацията и стъпките, описани в нея, можете да се свържете с организацията за повече информация.

Ако ми пишете във вайбър, мога да съдействам за консултация с Отделението по ХИВ в София, на което да получите отговори на всички въпроси, свързани с медицинската част на ПрЕП и необходимите изследвания, както и как да ги разчетете. Номерът ми е 0888 27 12 83.

Поздрави,
Алекс