нов живот

Задайте въпросите, които ви вълнуват за СПИН, или споделете вашата информация

Модератор: Uzunova

izma
Мнения: 15
Регистриран: пон май 01, 2017 12:09 pm

нов живот

Мнение от izma » пон май 01, 2017 12:30 pm

Здравейте!След окончателен положителен хив резултат ми казаха....от тук нататък живота ти ще се промени.Доста стресиращо звучи,но още повече е това,че не попитах в каква насока ще се промени.Всеки ден пия терапията,пия повече витамини,движа се ,както и преди.....основното знам,че кръвта ми е заразна и трябва да пазя околните.Какво не знам?!?Правя контрола на шест месеца и в случай на резистентност на лекарствата знам,че се сменят.При простуди организма ми е по-лабилен и се изисква специални грижи.Не знам ,ако спазвам указанията дадени от лекуващия специалист има ли вероятност за СПИН.Винаги ли след хив следва СПИН?!?Знам,че при всеки е индивидуално и все пак искам още да знам

izma
Мнения: 15
Регистриран: пон май 01, 2017 12:09 pm

Re: нов живот

Мнение от izma » ср май 03, 2017 6:41 pm

Не правилно ли се изразих или никой няма мнение....

Uzunova
Мнения: 708
Регистриран: пон юни 27, 2011 12:16 pm

Re: нов живот

Мнение от Uzunova » чет май 04, 2017 12:05 pm

Здравейте,
ХИВ-позитивният резултат не означава, че човекът е болен от СПИН. Диагнозата СПИН се поставя, когато броят на CD4 клетките падне под 200 на милилитър кръв. Целта на лечението, което провеждате е именно предотвратяване развитието на СПИН и повишаване броя на CD4 клетките до стойностите, отчитани при здрав човек. Без лечение ХИВ-инфекцията почти винаги води до СПИН. Днес обаче с прилагането на антиретровирусната терапия се забавя равитието на ХИВ-инфекцията и позволява хората, инфектирани с вируса, да живеят здрави и продуктивни в продължение на много години. Препоръчително е да избягвате стрес, преумора и напрежение. Имайте предвид че хранителния режим, както и рискови фактори като тютюнопушене, алкохол и дрога също оказват своето влияние върху имунната система.
Предоставям Ви инфорация относно местата, на които можете да получите специализирана медицинска помощ, както и индивидуални консултации по всички въпроси, които Ви интересуват:
• гр. София: СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" ЕАД, София 1606, бул. Акад. Иван Гешов 17, тел: (02) 9023 732; (02) 9023 733 - Специализирано отделение за лечение на ХИВ/СПИН
д-р Ивайло Еленков, д-р Маргарита Янкова, д-р Нина Янчева, д-р Димитър Страшимиров, д-р Тома Томов
www.sbalipb.bg

• гр. Пловдив: УМБАЛ "Св. Георги" ЕАД, Клиника по инфекциозни болести, Пловдив 4002, бул. Пещерско шосе 66, тел: (032) 602 746 – Специализиран сектор за лечение на ХИВ/СПИН
проф. д-р Марияна Стойчева-Въртигова, д.м.н.
д-р Антоанина Динева
д-р Вакрил Николов
www.unihosp.com

• гр. Варна: УМБАЛ "Св. Марина" ЕАД, Клиника по инфекциозни болести, Варна 9000, ул. Цар Освободител 100 - Специализиран сектор за лечение на ХИВ/СПИН
д-р Даниела Николова - тел: (052) 978 703
www.svetamarina.com

Фондациите, които оказват взаимопомощ на пациенти носители на ХИВ у нас са: Фондация „И“ (Варна), Фондация „Надежда срещу СПИН“ (София), Фондация „Позитивен избор” (Пловдив).
Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването в рамките на Компонент 8 за „Подобряване качеството на живот на хората, живеещи с ХИВ/СПИН, чрез гарантиране на универсален достъп до лечение, грижи и подкрепа”.

Ако имате други въпроси, можете да пишете отново.

izma
Мнения: 15
Регистриран: пон май 01, 2017 12:09 pm

Re: нов живот

Мнение от izma » пет май 05, 2017 5:14 pm

Здравейте!
Бихте ли ми дали линк или някакви насоки за начина на хранене,вид храна...т.е.хранителен режим.Благодаря!

Uzunova
Мнения: 708
Регистриран: пон юни 27, 2011 12:16 pm

Re: нов живот

Мнение от Uzunova » вт май 09, 2017 4:22 pm

Здравейте,
Вирусът на HIV унищожава или тежко уврежда определени клетки на човешката имунна система (CD4+ лимфоцити). Най-добрият начин за възстановяването и предпазването на имунната система е да се консумират възможно най-много и най-различни антиоксиданти. Плодовете и зеленчуците са най-добрите източници на голямо разнообразие от антиоксиданти, витамини и минерали (например А, С, Е и от групата В, желязо, селен и цинк), които обикновено са в недостиг при серопозитивните. Дори в най-ранните етапи от заразяването с HIV се наблюдава дефицит на витамини. Необходимо е да се консумират и по-големи количества протеини, тъй като основните компоненти на имунната система са изградени от тях. Добре е да се консумират още влакнини и въглехидрати от рода на бета-глюкани.
Изпращам Ви линк сързан с въпросите на храненето при серопозитивни пацжиенти:

http://www.aidsbg.info/attachment/155/B ... NAL-BG.pdf

Ако имате други въпроси, можете да пишете отново.

izma
Мнения: 15
Регистриран: пон май 01, 2017 12:09 pm

Re: нов живот

Мнение от izma » пет май 12, 2017 12:57 pm

Благодаря за съветите,които са ми много полезни.
Живея с двете си пораснали деца...на 23 и 30 год.Възможно ли е да ги заразя по някакъв начин, като съм особено внимателна по отношение на кръв.

Uzunova
Мнения: 708
Регистриран: пон юни 27, 2011 12:16 pm

Re: нов живот

Мнение от Uzunova » пет май 12, 2017 5:14 pm

Здравейте,
Не е нужно да се държите по някакъв по-специален начин в ежедневието си, за да предпазите членовете на семйството си, единствено трябва да внимавате, ако имате кървяща рана или кръвоизлив. При положение, че си взимате редовно терапията всеки ден, вие можете да водите един нормален живот и да живеете точно толкова дълго, колкото човек без ХИВ. Придържането към режима трябва да е изключително точно, защото е тясно обвързано с ефективността на провежданото лечение т.е. целта е да бъде намален вирусният товар. Изследванията показват, че колкото е по-нисък вирусният товар, толкова по-малка е и вероятността инфектиран човек да предаде вируса на друг. Имайте предвид, че Вие не може да заразите някой при социално битов контакт. Не трябва да се страхувате, че можете да заразите с вируса на ХИВ децата си, ако например използвате обща чаша или чиния с някого или ги докосвате, или дори ги целувате.
Никой не може да се инфектира с ХИВ:
• ако просто се намира в едно помещение с ХИВ-серопозитивен човек;
• при разговор;
• при ръкостискане;
• чрез кихане или кашляне;
• при ползване на общи прибори за хранене;
• при общо пране или носене на дрехи;
• от домашни животни;
• при ухапване от насекомо – комар, кърлеж;
• при посещение на обществени тоалетни, басейни, бани;
• при спане в едно и също легло;
• при приятелска целувка, галене, прегръдка.

Ако имате други въпроси, можете да пишете отново!

izma
Мнения: 15
Регистриран: пон май 01, 2017 12:09 pm

Re: нов живот

Мнение от izma » ср май 17, 2017 10:07 am

Здравейте!Разбрах,че трябва да се внимава при кървяща рана и кръвоизлив ,т.е да няма досег до кръвта на заразения Защо се говори,че ползването на самобръсначка ,епилатор...без да е имало е кръв са опасни?

Uzunova
Мнения: 708
Регистриран: пон юни 27, 2011 12:16 pm

Re: нов живот

Мнение от Uzunova » ср май 17, 2017 2:44 pm

Здравейте,
При ползването на общи самобръсначки могат да се разпространят редица инфекции, за това е добре всеки да ползва индивидуални принадлежности. Хив инфекцията също може да бъде предадена чрез ползване на обща самобръсначка, но само ако бъде използвана непосредствено след вирусоносителя на ХИВ и по нея има следи от кръв.
Ако имате други въпроси, можете да пишете отново.

izma
Мнения: 15
Регистриран: пон май 01, 2017 12:09 pm

Re: нов живот

Мнение от izma » вт юни 13, 2017 11:27 am

Здравейте!
Необходимо ли е да се използват допълнителни хранителни добавки и ако да ,от какъв вид при хив позитивни ,освен редовната терапия?

Отговори